De nieuwe ELO-formule, even uitgelegd

De ELO-formule werd sinds de nieuwe kicker.live site volledig vernieuwd. Vroeger kon je op kickerfreak.be je ELO-punten opvolgen per seizoen. Dit is sinds kicker.live helemaal vernieuwd tot een nog vollediger en beter systeem. Hoe het precies werkt kom je hier te weten.

Op kickerfreak.be kon je per seizoen van elke reeks bij 'Statistieken' opvolgen welke ELO-waarde iemand had. Dit was een eerste versie van de ELO-formule, die nu verbeterd werd.

De nieuwigheden

Doorlopend systeem

Het eerste grote verschil is dat er vanaf nu niet meer per seizoen een nieuwe ELO berekend wordt. Iedere speler behoudt de ELO-waarde waarop men het voorgaande seizoen eindigde. Zo krijg je een ELO-waarde die een nog correcter beeld heeft van de sterkte van een speler. Ook als de speler van reeks verandert, blijft hij de ELO van het voorgaande seizoen behouden. De formule zelf is echter ook wat aangepast, waardoor spelers die een veel hogere ELO-waarde hebben tegenover hun tegenstanders, het nog moeilijker krijgen om punten te blijven verzamelen tegen zwakkere tegenstanders. Iemand die dus in een lagere reeks gaat spelen, zal het dus moeilijk hebben om veel ELO-punten te stijgen, want per verliesmatch verlies de speler veel ELO-punten.

Competitie + tornooi matchen

Een 2e grote verandering is het feit dat naast de competitiedata, nu ook de tornooidata via Tablesoccer.be toegevoegd werd in de ELO-formule. Alle matchen die iemand dus op een tornooi dat via Tablesoccer.be georganiseerd werd, speelde, zullen dus ook opgenomen worden in deze ELO-formule.

Een aangepaste formule

Zoals hierboven al opgenoemd, werd de formule licht gewijzigd. Dit werd gedaan zoals ze dit ook doen bij het schaken, waar de ELO-formule initieël werd van afgeleid. De originele uitleg van hoe de formule werkt, vind je hier terug.

De initiële startwaardes werden vastgelegd op basis van het 1e seizoen waarvan er data beschikbaar is voor elke speler. Dit seizoen in combinatie met de toenmalige ranking bepaald de startwaarde van de speler.

Deze startwaarde loopt van 2000 (1P speler in 1e) naar 1400 (4P speler in 4e), telkens met een verschil van 50 per ranking verschil. Zo krijg je volgende startwaardes:

  • 1e - 1P: 2000
  • 1e - 2P: 1950
  • 1e - 3P / 1B - 1P: 1900
  • 1e - 4P / 1B - 2P / 2e - 1P: 1850
  • 1B - 3P / 2e - 2P: 1800
  • 1B - 4P / 2e - 3P: 1750
  • 2e - 4P / 3e - 1P: 1700
  • 3e - 2P: 1650
  • 3e - 3P: 1600
  • 3e - 4P / 4e - 1P: 1550
  • 4e - 2P: 1500
  • 4e - 3P: 1450
  • 4e - 4P: 1400

Je ziet dus dat de initiële waardes onveranderd blijven hier (op kickerfreak: 1e: 2000, 2e: 1800, 3e: 1600, 4e: 1400)

De kansentabel werd nog steeds behouden zoals ze eerder bestond. Afhankelijk van het verschil in ELO-punten tussen koppel A en koppel B, is er een winstkans.

Het grootste verschil zit echter in het feit dat de K-waarde (waarmee de waarde uit de kanstabel vermenigvuldigd werd), nu niet meer vast ligt op 32 (voor winst/verlies) of 16 (bij gelijkspel).

De waarde wordt bepaald op basis van de gemiddelde ELO-waarde van het winnende koppel. Hoe hoger deze ELO-waarde is, hoe lager de K-waarde. Lager gerangschikte spelers meer ELO-winst behalen dan hoger gerangschikte spelers, los van de winstkans die ze hebben. Dit zorgt ervoor dat de ELO-waardes dichter bij elkaar blijven liggen. Dit was ook nodig, aangezien de ELO volcontinu blijft verder rekenen.

De K-waarde wordt nog steeds gehalveerd bij een gelijkspel. Dit zijn de K-waardes die gebruikt worden (afhankelijk van de gemiddelde ELO van het winnende koppel dus):

  • < 1500: 22
  • < 1600: 20,5
  • < 1700: 19
  • < 1800: 17,5
  • < 1900: 16
  • < 2000: 14,5
  • < 2100: 13
  • < 2200: 11,5
  • > 2200: 10

Vroeger werd ook de hoogste ELO-waarde van beide spelers genomen als basis, nu gebruiken we de gemiddelde ELO-waarde van het koppel om de formule mee te berekenen. Speel je dus met een minder sterke maat, dan zal jullie gezamelijke ELO lager liggen dan vroeger.

 

Als we dit simuleren, zorgt dit voor een correcter beeld van hoe sterk een bepaalde speler is.

Wanneer wordt de ELO berekend?

De ELO wordt berekend met 1 week vertraging, om eventuele fouten weg te kunnen werken. Na 1 week zullen de matchen die je gespeeld hebben, automatisch toegevoegd worden en zal je dus een nieuwe ELO-waarde hebben.

Wat werd er nog voorzien?

Verder kan je ook zien wat de ELO-stijging/daling is per speler binnen een bepaald seizoen. Dit is de groene of rode waarde die je ziet als je bij statistieken naar je reeks gaat kijken. Dit houdt eveneens rekening met tornooien waaraan je deelnam. Het is een mooie weergave van hoeveel iemand verbeterd is binnen een bepaald seizoen en wordt ook gebruikt voor de 'Player of the season'-award, op de awards-pagina.

Waarvoor dient dit nu?

Het is momenteel vooral een leuke extra binnen het huidig tafelvoetbalverhaal. Een overzicht van wie nu de sterkste spelers zijn per reeks.

Op termijn maak ik ook een overzicht van alle spelers gesorteerd op ELO, waar we een lijst krijgen van de sterkste spelers van België. Deze lijst zal continu bijgewerkt worden, dankzij dit ELO-systeem. Hierna zijn er eventueel opties om een ranking te baseren op basis van deze ELO-waardes, bijvoorbeeld om reeksen van tornooien te gaan indelen volgens een nieuw systeem, waarbij dan niet meer volgens competitieranking gespeeld wordt. Dit is echter iets dat nog niet vastligt en nog zal bekeken worden in samenspraak met verschillende partijen.

Help, er zitten fouten in mijn ELO berekeningen!

Momenteel zijn er nog enkele ELO-berekeningen die eerder misgelopen zijn, door een klein foutje bij het online brengen van het huidige seizoen. Zo werden 11-0 matchen niet goed doorgerekend. Dit werd reeds opgelost. De ELO-berekeningen zijn echter reeds doorgevoerd. Op woensdag 13 november zou dit ten laatste moeten verholpen zijn in de ELO-formule. We zullen binnenkort de ELO-berekeningen van dit seizoen resetten en laten herberekenen, met de correcte informatie, waardoor de fouten die eerder in de formule slopen er uit zullen geraken.

Mocht je nog foutjes ontdekken mag je deze gerust doorgeven, dan bekijken we dit.

Als er echter nog andere foutjes in wedstrijdbladen of tornooi-data kruipen zijn deze meestal verwaarloosbaar. Je zal namelijk iets minder of iets meer punten krijgen dan je feitelijk verdiende. Aangezien ELO een zelf balancerend systeem is, zal deze fout echter snel teniet gedaan worden bij de volgende matchen die je speelt. Iemand die boven zijn waarde staat, zal dus vroeg of laat terug zakken naar zijn feitelijke waarde. Hoe langer dit systeem loopt, hoe correcter de bepaling zal zijn van bepaalde spelers. Hierdoor zal de foutmarge eveneens teniet gedaan worden.

Hebben jullie opmerkingen? Laat ze dan gerust weten via de comments hieronder of met een berichtje naar ons via het contactformulier.